Kanada - Quebec
2009. május

A felkérés, hogy utazzam Kanadába, Siem Reap-ben (Kambodzsa) érkezett.
Itthon indulásom előtt 2 helyet azonosítottam be, ahová szerettem volna eljutni. Az egyik a sarkkörön túlra, ide nem jutottam el és egy vasércbánya közelébe. Az elsőről az éreztem, ott találom meg életem párját. A második a hitemről szólt és szól mind a mai napig. Itt ugyanis kaptam házi feladatot is, amit a mai napig nem sikerült teljesítenem. Ez a második ok, felismerés, amiért érdemes volt elkészíteni ezeket az oldalakat.

Felkészülés

Még ekkor is 3 műszakban a Lufinál dolgoztam. (Lufiról bővebben lásd a kambodzsai leírást). A Lufi abban az időben Kanadában 3 helyre repült. A 3 helyből az volt a meghatározó, honnan tudok nem túl sok autózással továbbrepülni a sarkkörön túlra, Hall Beach-re. A kanadai First Air légitársaság repül oda pl. Ottawából. Ezért esett a választás Montreálra. Az indulás előtt nem sokkal kiderült, az egyik Tan Kapujabeli osztálytársnőm, barátom, a lányával tartózkodott abban az időben Montreálban. Köszönöm, hogy az első délutánomat, éjszakámat velük tölthettem. Az Ottawa-Hall Beach repülőjegy ára a híresztelésekkel szemben elég magas volt. Itthonról nem tudtam internetes repülőjegy foglalással élni, mert a bankkártya legnagyobb választható kerete sem érte el a megkívánt értéket. Ezért arra számoltam, majd kint Ottawában megveszem a további jegyet. Volt aki azt mondta, helyben vásárolva jóval olcsóbb lesz a jegy.

A további éjszakákra szállást nem foglaltam. Éreztem ott alszom, ahol utolér az éjszaka. Ezért hálózsákot vittem magammal.

Az út teljes időtartamára autót béreltem, mert Hall Beach-i út előtt és után pár napot szabadon hagytam a Kanadával való ismerkedésre. A két szakasz annak ellenére, hogy közben néhány napot nem használtam volna az autót, drágább lett volna, mint egyben az egész időtartamra a bérleti díj.

Szállás

Az első éjszaka kivételével, amit vendégségben töltöttem, minden éjszakámat hotelben, motelben vagy kempingben lévő faházban töltöttem. Mindig ott kerestem szállást, ahol utolért az este, az éjszaka.

Utazás

A Budapest-Frankfurt és Frankfurt-Montreál útvonalon utaztam a Lufival. Szerencsére oda és vissza is felfértem a gépre. A Montreáli repülőtéren várt egy szép piros autó, ami nagy szolgálatott tett. Kb. 5 ezer km-t autóztam a következő 7 napban. Reggel nem túl korán felkeltem és mentem, amerre a szívem azt mondta erre. A legkésőbb este 11-ig. Ez a vasércbánya környezetében volt. Gyakorlatilag Quebec összes főbb útvonalát bejártam. A felszíni vasércbányák irányában több, mint 100 km-t földúton autóztam.

Az ottawai indulásig volt pár napom. Ebben a pár napban Waswanipi indián falut látogattam meg a Montreálban számomra szállást és programot biztosító barátom javaslatára. Érdekes, a javaslatát mennyire gyorsan és könnyen fogadtam el.

Az Ottawa-Hall Beach távra nem kaptam repülőjegyet. Egészen pontosan az út második szakaszára. Ezért a programomat ismét átszerveztem. Ekkor indultam a felszíni vasércbányák felé. Ami eredetileg is tervben volt.

Étkezés

Az első nap után leginkább böjtöltem. Ha úgy éreztem szükségem van energiára, akkor otthonról vitt mézet és kenyeret fogyasztottam. A palackozott vizet kint vettem.

 

A 9 napból 2 teljes napot repülőn töltöttem. A teljes utazás gyakorlatilag biztosítva volt. Szállást előre nem foglaltam, de ez inkább előnyömre, az út előnyére vált. Kanadai utazásom során végig autóval közlekedtem, így részletkérdés volt a csomagjaim mérete és db száma. Viszonylag sok téli ruhanemű volt nálam, bár nem volt rájuk szükségem.