Kambodzsa - Siem Reap - Angkor
2009. március 21-28.

Felkészülés

Angkor régi kedvenc. Nem véletlenül kerültem korábban kapcsolatba az Anggor Alapítvánnyal. Benne Jelen Jánossal és Lehotzky Mártival. Ekkor János a Tan Kapuján tanított.
Amikor felmerült Kambodzsa, azonnal tudtam, a cél Angor WAT és környéke.
Itt szintén 2 időpontot kaptam. Az első 2008 decembere volt, ami szokás szerint nem jött össze, de az ismeretek összegyűjtésére nagyon is jó volt. A második javasolt időpont 2009 márciusa. Végül ezt sikerült tartanom.

Az utazás kapcsán szeretnék köszönetet mondani Lehotzky Mártinak, Hajgató Sárinak és Debreczeni Zsuzsinak az Angkor Alapítványból. A velük történt levelezés alapján mertem a Bangkok utáni úton nem repülővel menni.

Szállás

Még itthon lefoglaltam. Kellemes és olcsó hely volt, nem túl messze a belvárostól. Vagyis gyakorlatilag itt is biztosra mentem. Itthon ismerősöktől, internet alapokon minden szükséges információt összeszedtem. Bangkok után volt egy kis szabadság, de a lehetőségekkel tisztában voltam az elindulás előtt.

Utazás Bangkokig

Ekkor a Lufthansa-nál (Lufi) dolgoztam már 3 műszakban. A műszakbeosztás miatt lehetővé vált, hogy havonta egyszer 9 napot távol maradjak egy-két nap szabadsággal. Ezt arra használtam, hogy IBM DB2-es tanfolyamokat tartsak az IBM-nek és a plussz bevételből utazzam ezeken a napokon. Ebből adódott a 8-9 nap a következő két utam során. A Lufinál folyamatosan lehetett figyelni az eladott repülő jegyeket, mert mi dolgozók csak a fentmaradt helyeket használhattuk fel. A jegyet ténylegesen az utazást megelőző napokon is meg lehetett váltani. Akkor 50 eFt-ból dolgozói jeggyel el lehett utazni a világ legtávolabbi csücskébe is oda-vissza, a Lufi járataival. A Lufi Kambodzsába, az Angkor melletti ma élő városba, Siem Reap-ba akkor nem repült. Lufival Thaiföld fővárosába, Bangkokba repültem. A Lufthansa-nak a Frankfurt-Bangkok-i járata nagyon népszerű volt. Odafele alig kerültem fel a gépre. Visszafelé, pedig nem is jutott hely számomra. Tehát ott maradtam. Szerencsére a járatot a Lufi közösen üzemelteti a Thai Légitársasággal. Az 1 Lufis gép mellett 2 Thai gép alkotja a járatot és pár órával később mégis csak felkerültem a következő, hajnali gépre. Az eset némi izgalmat hozott, de az éjszakai műszakra este 11-től már biztonsággal be tudtam volna állni. Bár a Lufis főnökömmel addig megbeszéltem, hogy kivehetek még plussz egy nap szabadságot. Szóval izgalmakkal kísérve szerencsésen hazaértem.
(Itthonról eredetileg azt mondták, hogy a Thai gép nem hoz haza. Ez bennem némi riadalmat keltett, mert a következő 7 napra minden jegy elkelt a Lufis gépre már előre. És nem volt keretem, hogy kerülő útvonalon jöjjek haza, ami ilyenkor bevett gyakorlat a Lufis dolgozóknál. Amikor biztos volt a helyem, akkor derült ki számomra, hogy a Lufi csoportjába tartozó bármelyik légitársasággal haza repülhettem volna.;)

Utazás Bangkoktól Siem Reapig

A BangkokSiem Reap útvonal többféleképpen is megtehető. Lehet
- repülővel menni. Ez a legkényelmesebb és a legdrágább megoldás. És csak a repülőtereket ismeri meg az utazó. (Ez a kis szakasz drágább lett volna, mint az összes többi a Lufis jeggyel.)
- helyi távolsági busszal menni. Ezt elsőre nem mertem bevállalni, de a viszonyokat megismerve, jól járható.
- Bangkokból kis busszal menni bármelyik bangkoki utazási irodától. Menet közben megcsinálják a Kambodzsai vízumot és a határon is átkísérik az embert, ahol az utazó választhat, vagy taxival megy Siem Reap határáig vagy a kambodzsai távolsági busszal. A társaság, akikkal utaztam, a taxi mellett döntött, ezért velük utaztam. Ebből persze az is kiderült, hogy ezt az utóbbi lehetőséget választottam odafelé. (Ugyan az utazási irodában azt ígérték, hogy Siem Reapig visznek, de ilyen kicsire nem ad az ember.) A taxi Siem Reap határában tett le. Onnan tuk-tuk (motor vontatta 2 kerekű kordé)-val mentünk egészen a szállóig. A tuk-tuk vezetőjét Adam Nuon-nak hívják. Ő vitt az ott tartózkodásom alatt mindenhova. A helyi látványosságokkal, program lehetőségekkel tisztában volt. Sokat köszönhetek neki. Még most is levelezek vele. (Ha vki arra jár(na) és helyi segítőre van szüksége, Adam elérhető (2010 augusztus 28-ai adatok szerint)
a lövetkező emilen: (adam792009@live.com)
és telefonszámokon: (+85512968550), (+855977418147)
Adam segíteni tud, szálláshelyek, programok, látmivalók, érdekességek keresésében és felkeresésében. Siem Reapban és egész Kambodzsában. Adam angolul tud.

Visszafelé - a szállásnál lehetett taxit kérni a határig. Nem is volt vészes, annak ellenére, hogy csak egyedül mentem. A határon át kellett sétálni, majd tuk-tuk vitt a távolsági buszállomásig. A busz Bangkok belvárosába vitt. Volt még néhány órám az eredetileg kiválasztott repülőgép visszaindulásáig, amit igyekeztem hasznosan eltölteni.

Étkezés

Vega lévén nagyon egyszerű volt a megoldás. Bangkokban és Siem Reap, Angkorban úton-útfélen árulnak étkezésre előkészített gyümölcsöket. Nekem teljesen bevált. Arra már itthon felkészítettek, hogy az utcán főzött ételekkel ne kísérletezzem. Ezek leginkább húsételek voltak, ezért ez a veszély igazán nem fenyegetett.

Egyszer voltam egy svédasztalos-zenés-műsoros vacsorázó helyen. A vega kajákat végigkóstoltam és több nagyon izlett.

 

A 8 napból 3 teljes napot tartózkodtam Siem Reapben. Előző nap este érkeztem és hazafelé hajnalban indultam. A teljes csomagom egy kis hátizsák volt. Olyan, amilyet az ember mindennap hord a városban. Egy éjszakát aludtam Bangkokban. Az összes többi idő utazásra ment el.