Írország - Moylough
2007.
 

Érdekesen kezdődött. Először csak azt kaptam meg, hogy Írországba kell utaznom. A radiesztéziában használatos lengyelpálca segített a helyszín megtalálásában. A helyet az otthoni térkép alapján be tudtam lőni, de a pontos hely meghatározást az internetről letöltött térképek segítették. A biztonság kedvéért többször rákérdeztem. De a pálca mindig ugyanott állt meg. Egy ici-pici kis településnél, melynek a neve Moylough. Az interneten rákeresve erre a helyre nem sok mindent találtam. (Ma már sokkal több minden van.) Csak egy kb 4 ezer éves kőről beszélt a cikk. Persze erről egyből beugrott, hogy igen, ide kell eljutnom.

A talált web lapot kinyomtattam és magammal vittem. Nagy szolgálatomra volt. De ezt majd később.

Az első javasolt időpontban nem volt pénzem megvenni a repülőjegyet.
Utána kaptam egy másik időpontot. Szerencsére sokkal előtte. Így még tudtam jegyet, helyet foglalni fapados gépre Pozsonyból. Eredetileg úgy terveztem, hogy autót bérelek és ez egyben a szállásomat is biztosítja, mert a környéken csak komplett házat lehetett bérelni. De persze ez sem volt számomra akkor elérhető. Az akkori munkahelyem éppen nem akart kifizetni, ezért a minimális pénzből kellett az egész utat megvalósítani.

A barátom köve

 

De éreztem, hogy menni kell. Tehát mentem. A keretem csak annyit engedélyezett, hogy ki tudtam fizetni a távolsági buszokat Írországban és a benzint, ami elég volt Pozsonyig és vissza. És maradt egy kevés tartalékom, parkolásra, stb.

A kövem

 

Az írországi busz menetrendet szerencsére itthon megnéztem. Hogy elérjem a célomat, ahhoz először át kellett buszozni Dublinból az ellenkező oldalra, Gaiway-be.

Gaiway-ben volt pár órám a következő busz indulásáig. Szabad időmben egy ma is működő templomhoz mentem, ami elsőre ismerős volt. (Sajnos az ott készült fotók nem sikerültek. A film vizet kapott.)

Emléktábla

Onnan tudtam tovább menni a végcélomhoz Moylough-ba. Sötétedésre értem oda. Próbáltam elindulni a szakadó esőben, de a kinyomtatott leírás nem beszélt arról, merre induljak. Szóval visszafordultam a településbe. A templom melett találtam egy nyilvános WC-t, ahol meghúztam magam egy polifonon és hálózsákban. Szerencsémre éjfél körül jött a lelkész. A másnapi eseményre vitte el az ott tárolt székeket. Szerencsémre tudtam vele beszélni. Az internetről kinyomtatott lap alapján rajzolt nekem egy térképet, merre találom a célomat. A térkép tökéletes volt. Másnap reggel fel is mentem a térkép alapján. A változatosság kedvéért megint szakadó esőben. Pár lépés után felvett egy autó. Az autót egy idősebb ffi vezette. Meg is találtam a kolostor bejáratát. De egy magánbirtokra vitt be. Ezért visszafordultam és az utolsó bal kanyarnál volt egy autó szerelő műhely, ahol javában dolgoztak, miközben elhaladtam mellettük. Szóval oda visszamentem. Azt mondták, bátran bemehetek.

Bejárat a kolostorhoz

 

Az utcáról a kapun belépve egy domb fogadott. Amikor felsétáltam a dombra, szinte azonnal felismertem az épület maradványokat és megtaláltam a barátom és a magam síremlékeként ott hagyott egy-egy méretes követ is.

A megmaradt kolostor rom

 

Miután végeztem, visszatértem a templom mellé a nyilvános WC-hez. Nem találtam más helyet, ahova behúzódhattam volna. Ugyanazzal a busszal folytattam az utamat, mint amivel megérkeztem előző este. A templom környékén szinte folyamatosan volt vki, aki a mozgásaimat követte. Délután már erőszakosan megpróbáltak elkergetni anélkül, hogy bármit kérdeztek volna. Végül is az ottlakók szemében csak egy betolakodó voltam. Vagy annak tűnhettem. Amikor végre felszállhattam a buszra, már nekem is nagy megkönnyebbülést jelentett.

A megmaradt kolostor rom másik oldala

 

Érdekes, abban az időben több olyan személlyel is találkoztam, akikkel ott is ismertük egymást. Találkoztam az ottani életem 2 főszereplőjével. Mindketten akkor is, most is lányok, nők voltak. Az egyik nő pontosan tudta a kapcsolatunk ottani részleteit is. A másik személy nem emlékezett az ottani történésekre. És az is érdekes, hogy miután hazajöttem és a kinti történetet sikerült feldolgozom, addigra mindkét nő kikerült az ismeretségi körömből.